Skip to main content

Wat is

Hondenosteopathie

Wat is hondenosteopathie

Osteopathie kan helpen bij het verhelpen van blessures en verklaarbare en niet-verklaarbare klachten. Omdat dit een holistische behandelmethode is, wordt niet alleen naar specifieke / aangedane delen van de hond gekeken maar naar de hond als geheel.

Een osteopaat begint met het “voelen” van de hond waarbij de hond vaak aangeeft waarde behandelaar het hoofdprobleem moet zoeken en waar de bewegingsbeperking en/of blokkade zit of vandaan komt.

Dan wordt de hond in zijn geheel onderzocht:

  • het bewegingsapparaat: de botten, spieren en pezen,
  • het orgaansysteem,
  • de fasciae (de bindweefselvliezen en gel die de botten, spieren, organen en zenuwen als één 3 dimensionaal netwerk omgeven), en
  • het cranio-sacrale systeem (de schedelbotten, hersenvliezen en de hersenvochtciculatie).

 Uit dit onderzoek kan de oorzaak van de klacht duidelijk worden. Al deze onderdelen van het (honden)lichaam zijn in wisselwerking met elkaar en horen in balans te zijn.

In bovengenoemde vier systemen zoekt  de osteopaat naar bewegingsbeperkingen en maakt deze weer vrij.

Door het toepassen van manuele technieken, dus met de (zachte) handen, creëert de osteopaat weer mobiliteit in alle systemen en stimuleert daarmee de mogelijkheid voor de hond tot de zelfherstellende krachten (het allostatisch vermogen) die leiden tot balans en vitaliteit.

Een lichaam dat in balans is, herstelt zichzelf!


Osteopathie volgens Jip en Janneke

Bobbels naar binnen

Deuken naar buiten

Pijn verminderen

Beweeglijkheid bevorderen

Het lichaam in balans:

Dan gaat de rest vanzelf…


Het verschil tussen het werk van een fysiotherapeut en een osteopaat is dat een fysiotherapeut werkt op klachten in alléén het bewegingsapparaat van de hond. De osteopathie benadert het dier op holistische wijze en ziet het lichaam als eenheid.

Osteopathie is een prima ondersteuning wanneer zich een probleem voordoet. Echter het preventieve karakter is nog groter. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Vooral bij werkhonden is het raadzaam om met regelmaat een onderhoudconsult te doen, bijvoorbeeld na het pickerup -/ wedstrijd en/of jachtseizoen.